- Zelf maken, gebreide poefjes

Eindelijk is het dan zover, ook ik heb 2 gebreide poefjes in mijn woonkamer staan. Het heeft even geduurd aangezien het breien veel tijd in beslag neemt, maar het is me dan toch gelukt. Ik heb een hele tijd gezocht naar breigaren wat me beviel en wat niet te duur was en vervolgens ben ik aan de slag gegaan. Wil jij dit ook? Lees dan snel vertel. In het stappenplan leg ik uit wat je moet doen en vervolgens krijg je van mij nog een overzicht van de benodigdheden.

Stappenplan

Stap 1

Om te beginnen heb ik gezocht naar goedkoop, maar toch leuk breigaren. Eerst had ik een bolletje wit breigaren van 3,30 per stuk. Toch best duur als je een flink stuk wilt breien. Bij toeval kwam ik bij de Wibra en daar hadden ze precies waar ik naar op zoek was. Leuk gekleurde bolletjes wol de niet teveel kosten. Ik had heel veel keuze en ben uiteindelijk gevallen voor een bolletje wol dat steeds van kleur wisselde. Zo krijg je een leuk patroon en je hoeft niet veel ervaring met breien te hebben. Ik had uitgerekend dat ik ongeveer 6 bollen wol nodig had voor 6 vlakken van 45 bij 45 centimeter. Kijk op de bolletjes en je kunt ongeveer uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Koop er voor de zekerheid altijd een extra bolletje bij.
 

Stap 2

Na het uitzoeken van het wol ga je een breinaald uitzoeken. Ik heb voor breinaald 6 gekozen. Dit zorgt voor grote steken en ziet er leuk uit als je klaar bent. Groter of kleiner kan natuurlijk ook. Meestal staat er op het bolletje wol ook een advies voor de grote van de breinaald. Als je een veel grotere breinaald wilt gebruiken kun je beter op zoek gaan naar het zogenaamde Zpagetti. Wat toch al snel iets meer kost.

 

Stap 3

Zet de eerste rij van je breiwerk op. Onderstaand filmpje laat zien hoe dit makkelijk gaat.
 

Stap 4

Ga verder met je breiwerk en voeg steeds een rij toe. De steken gaan volgens het insteken, overslaan en dan doorhalen principe wat we waarschijnlijk allemaal op school wel geleerd hebben. Ben je het vergeten? Onderstaand filmpje helpt je weer op weg.

 

Stap 5

Heb je genoeg rijen gebreid dan kan je het breiwerk afkanten. Dit is te zien in onderstaand filmpje:

Stap 6

Als je de lapjes op het juiste formaat gebreid hebt kan je ze gaan afwerken met stof. Ik heb eerst de stof op maat gemaakt en afgewerkt met een zigzagsteek op de naaimachine. Vervolgens heb ik de lapjes stof met een gekleurd draadje aan het gebreide stuk vast gemaakt. Dit heet rijgen. Toen ik dit af had kon ik snel en makkelijk het geheel afwerken met behulp van de naaimachine. Let er hierbij wel op dat je een grote steek gebruikt.
 

Stap 7

Als laatste doe je de hoes over de poefjes heen en vervolgens heb ook jij je eigen gebreide poefjes staan. Lekker knus en gezellig en alvast helemaal klaar voor de volgende winter.
 

Boodschappenlijst

  • Bolletjes wol (van bijvoorbeeld de Wibra)
  • Breinaalden (maat 6)
  • Een bijpassend lapje stof
  • Naaimachine
  • Naald
  • Draad / garen
  • Genoeg tijd en geduld

 

Veel plezier met het maken van je eigen zelfgebreide poefje. Mocht je alleen zelf een kussen willen breien dan kan dit natuurlijk ook. Je kunt eventueel ook een kussen breien zonder hier vervolgens stof aan vast te maken, maar dan is het wel minder makkelijk om het kussen vervolgens aan te passen.

De 101 woonideeën heeft verschillende tips om ook een gebreid kussen van 1 kleur op te leuken. Dit maakt een bolletje wol natuurlijk ook goedkoper en vervolgens kan je hem zelf versieren. Bekijk dus ook snel de volgende zelfmaker: http://www.101woonideeen.nl/zelfmaken/warm-wollig-kussen.html
 

Vrijblijvend informatie aanvragen


Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Ejam.

Onder het motto 'stomme vragen bestaan niet', ben ik altijd bereid om uw vraag te beantwoorden. Opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.


Sociaal