- Zelf maken, passpiegel

De eerste zelfmaker van het jaar! In 2011 heb ik van mijn schoonmoeder een cursus mozaik cadeau gekregen. Aan het einde van 2012 was er dan eindelijk een gaatje om de cursus in te plannen.

Dan komt natuurlijk de grote vraag. Wat ga ik maken? Nu is het al een tijdje zo dat ik vind dat onze oosters ingerichte slaapkamer een beetje extra aankleding verdient. Een paar leuke tafeltjes zijn toegevoegd en een sfeervol kleed staat op de planning. Maar ik miste nog een passpiegel.

Na wat zoekwerk kwam ik op internet een voorbeeld tegen van een spiegel met mozaiek. Hierboven zie je het voorbeeld. Bevalt de zelfmaker? Lees dan snel het stappenplan en het boodschappenlijstje door.

Stappenplan

Stap 1

Bij de bouwmarkt heb ik een mdf-plaat en een spiegel gehaald. De spiegel was 120 x 30 cm. De plaat heb ik op maat laten zagen met boven 25 centimeter extra ruimte en aan de andere kanten 15 centimeter speling.

Stap 2

Vervolgens heb ik de bolvorm op papier getekend en overgetrokken op de mdf plaat. De rest is een kwestie van opmeten. LET OP de opening dient kleiner te zijn dan de spiegel, ik heb 1 centimeter speling aangehouden.

Stap 3

Laat vervolgens je vriend of man het figuur uitzagen met een decopeerzaag. Of doe het natuurlijk zelf als je dit aan durft!

Stap 4

Aangezien je de randen niet mee kunt nemen bij het plakken van de mozaiek geef je deze een mooi kleurtje. Schuur het mdf en werk eventuele oneffenheden weg. Maak het geheel schoon en vetvrij met St. Marc en water en breng grondverf op de randen aan. Ik had het geluk dat deze in een keer dekkend was.

Stap 5

Kies vervolgens een kleur uit en verf de rand totdat het dekkend is. Dit kan met een keer verfen, maar houd er rekening mee dat het eventueel een 2de of zelfs 3de keer geverfd moet worden.

Stap 6

De mozaiek cursus! Ik ben momenteel met de workshop bezig bij Goudsmederij Kuulkes in Stamproy (www.goudsmederijkuulkes.nl). De hele spiegel met mozaiek beplakken in een workshop bleek niet haalbaar, vandaar dat we ervoor gekozen hebben om er nog enkele lessen aan vast te plakken. Je kunt natuurlijk ook zelf de steentjes kopen en beginnen met plakken. Het grote voordeel van deze cursus is echter dat je op locatie kunt plakken, je hebt ruimte genoeg en je hoeft niet steeds alles op te bergen.
Stap 7

Als alle steentjes geplakt zijn dan dienen deze nog gevoegd te worden. Dit gaan we nog leren in een workshop, dus hier kom ik nog op terug. Als je al ervaring hebt met mozaiek moet dit echter geen probleem zijn. Voor degene die geen ervaring hebben, bekijk onderstaande video van youtube. Misschien kom je zo zelf op weg met het voegen.
 

 

Stap 8

De spiegel aan de achterkant vastlijmen en vervolgens kan deze worden opgehangen. Veel plezier met de passpiegel!

 

Boodschappenlijst

 • Mdf plaat
 • Losse spiegel
 • Papier en potlood
 • Decopeerzaag
 • St. Marc
 • Water
 • Grondverf
 • Verf voor kozijnen in een gewenste kleur
 • Kwast
 • Een of meerdere mozaiek workshops of je eigen ervaring met mozaiek
 • Mozaieksteentjes
 • Benodigdheden om te voegen


Aangezien ik zelf nog druk bezig ben met het maken van de spiegel dienen jullie helaas nog even te wachten op mijn resultaat. Laat dit je echter niet tegenhouden om zelf al te beginnen! Ik ben benieuwd naar wat jullie er van maken.

Als mijn oosterse passpiegel af is zijn jullie de eerste die een update krijgen! Onderstaand nog een afbeelding van het resultaat tot nu toe....
 

 

Update:
De laatste stappen in beeld.
 


 

Vrijblijvend informatie aanvragen


Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Ejam.

Onder het motto 'stomme vragen bestaan niet', ben ik altijd bereid om uw vraag te beantwoorden. Opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.


Sociaal