- Hoe kleur ik mijn tekeningen in?

Eindelijk mijn opleiding binnenhuisarchitectuur zit erop. Voor de eindopdracht heb ik een 10 gehaald en voor de gehele opleiding een 8. Mooie resultaten echter een grote MAAR....


Het commentaar van de docent was dat ik niet goed was in het inkleuren van mijn tekeningen. Op papier wel te verstaan. Nu wil ik hier graag beter in worden, dus ging ik op zoek naar verschillende mogelijkheden. Wat zijn de opties om ervoor te zorgen dat mijn klanten mooie en professionele schetsen krijgen?

 

  • Heel veel oefenen.
  • Tekencursus of informatie zoeken op internet.
  • De schetsen maken op de computer.
  • Een gedeelte van de tekening inkleuren.
  • Gebruik maken van andere materialen om in te kleuren.


Oefenen

Met veel oefenen kom je natuurlijk al een heel eind. Echter als je niet weet wat je fout doet is dit ook niet altijd de beste oplossing. Voordat ik ga oefenen wil ik eerst graag weten wat de mogelijkheden zijn om me te verbeteren.

 

Tekencursus of internet

Altijd handig is om een tekencursus te volgen aangezien je hier advies krijgt dat op jou is toegespitst. Op internet zijn echter ook voorbeelden te vinden over hoe je moet tekenen. De volgende filmpjes kun je gemakkelijk thuis bekijken en kosten niks.


Tekenen op de computer

Het voordeel van tekenen op de computer is dat niemand tegen je kan zeggen dat je niet kan inkleuren. Je zult ook altijd binnen de lijnen tekenen en er ontstaan geen vlekken op je papier. Wat zijn dan de nadelen? Naar mijn mening stralen computer tekeningen minder sfeer uit. Een tekening op papier heeft nog altijd mijn voorkeur. Al ben ik de eerste die toegeeft dat 3d-tekenen op de computer een stuk makkelijker is. Voor deze tekeningen maak ik dan ook graag gebruik van de computer, voor plattegronden en aanzichten maak ik liever gebruik van papier.Tekening voor een deel inkleuren

Wat ook een oplossing zou kunnen zijn is om maar een deel van de tekening in te kleuren. Hierbij vraag ik me dan weer af of het voor een klant wel duidelijk is wat ik dan bedoel. Het liefst zou ik de elementen in de tekening in zijn geheel van de goeie kleur willen voorzien. Mocht het niet lukken om dit voor elkaar te krijgen dan is een tekening voor een deel inkleuren zeker een optie.

 

Andere materialen

Bij de opleiding heb ik altijd gebruik gemaakt van kleurpotloden om mijn tekeningen in te kleuren. Er zijn echter meerdere materialen waarmee je kunt inkleuren. Stiften, verf, aquarelpotloden, pastelkrijt en noem maar op. Stiften kun je lastig mengen en zijn meestal harde kleuren. Tekenen met verf, aquarelpotloden of pastelkrijt eindigd bij mij altijd in een grote puinhoop. Vandaar dat ik heel blij was om te horen dat er verschillende soorten potloden bestaan met verschillende hardheden. Na enkele potloden geprobeerd te hebben kwam de Darwent Coloursoft als beste uit de test. Voor mij is dit zachte potlood uitermate geschikt om mijn tekeningen in te kleuren.

Natuurlijk zal ik hier nog veel mee moeten oefenen, maar ik ben erg blij met deze oplossing. Ik kan gewoon mijn tekeningen op papier blijven maken en ik kan er ook voor zorgen dat mijn klanten een professioneel ingekleurde plattegrond of aanzichttekening krijgen.


Als slot nog een paar voorbeelden van hoe je met deze Derwent coloursoft potloden moet omgaan.


Dit artikel is geschreven met dank aan Mathilde Sieben.
Eigenaresse van Mathilde Sieben Tuinontwerp

 

Vrijblijvend informatie aanvragen


Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Ejam.

Onder het motto 'stomme vragen bestaan niet', ben ik altijd bereid om uw vraag te beantwoorden. Opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.


Sociaal