- Keramiek in ItaliĆ«, je ziet het overal

Na een dikke week vakantie in Oostenrijk en Italië is het weer tijd om een nieuwe blog te schrijven. Om nog een beetje in de vakantie stemming te kunnen blijven heb ik besloten om een drietal artikelen te schrijven over Italië en wat ik daar allemaal ben tegengekomen.

Als eerste dus een overzicht van de artikelen die u de komende weken kunt gaan lezen:

  • Keramiek in Italië, je ziet het overal.
  • De interieurs in Italië, wat ben ik tegengekomen.
  • De interieurs in Italië, wat zijn de laatste trends.

     

Dit eerste van de drie artikelen gaat dus over keramiek. Wij zijn in Umbrië op vakantie geweest. Dit ligt net onder Toscane en er valt heel veel keramiek te zien. Verschillende dorpen zoals Deruta moeten het dan ook hebben van de keramiek en staan hier om bekend. Als je door het dorp heen rijdt zie je alleen maar keramiek winkels en aan de rand van het dorp verschillende fabrieken. Sommige van de toeristische dorpen hebben bijna alleen maar keramiek in de winkels liggen, zoals in Orvieto op de foto.

 

Al dat keramiek is zeker leuk om naar te kijken, zo kom je kommen tegen in de vorm van een slablad om salade te serveren, leuke pizzaborden, vazen en veel ronde plakketten om op te hangen. Toch kan ik het niet helpen om me af te vragen "Wat moet je hiermee?". Natuurlijk is het leuke decoratie en zijn er zeker mooie vazen om op de vensterbank of tafel te plaatsen. Zorg dan wel dat dit een echte eyecatcher wordt en houdt de rest van het interieur rustig! Het verschillende servies is naar mijn mening veel te bond en te verschillend. Het zal vast ook niet helpen dat alles naast elkaar gezet wordt om aan de klanten te laten zien. Bekijk de foto maar eens goed.

 

Toch lijkt het me vooral een verzamel object. Het servies uit Umbrië wordt majolica keramiek genoemd en wordt met de hand geschilderd. Dit maakt het natuurlijk erg bijzonder, of je het nu mooi vind of niet. Een speurtocht op internet leert dan ook dat de meeste van deze keramische producten thuis geschilderd wordt en in de fabriek gebakken of geglazuurd. Wat wel opvalt is dat het keramiek zowel de oude kronkels en bloemen kan bevatten, maar dat er ook keramiek wordt gemaakt met strakke lijnen waardoor het meteen een stuk moderner overkomt.

 

Mocht u een verzamelaar zijn of intresse hebben in deze soort keramiek dan is http://www.thatsarte.com een leuke site om eens te bezoeken.

Vrijblijvend informatie aanvragen


Heeft u een vraag of opmerking? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Ejam.

Onder het motto 'stomme vragen bestaan niet', ben ik altijd bereid om uw vraag te beantwoorden. Opmerkingen zijn natuurlijk ook altijd welkom.


Sociaal